Informatie dienstenchequesWat is een dienstencheque

Een dienstencheque is een betaalmiddel waarvoor het Vlaamse Gewest een financiële bijdrage levert. Iedere meerderjarige persoon die in het Vlaamse Gewest zijn hoofdverblijfplaats heeft, kan dankzij dienstencheques tegen een gunstige prijs beroep doen op huishoudhulp.

Het gebruik van dienstencheques maakt uw dagelijks leven eenvoudiger en ontlast u van tijdrovende huishoudelijke taken.

U kan beroep, doen of een huishoudhulp die vergoed wordt op basis van één dienstencheque per volledig gepresteerd uur.

De eenvoudiger bestelprocedure geeft u de mogelijkheid om snel over uw dienstencheques te beschikken. Vooral de elektronische als papieren dienstencheques zijn bovendien eenvoudig in gebruik.

Het gebruik van zowel elektronische als papieren dienstencheques biedt u een veilig en zeker betaalmiddel.

De elektronische dienstencheques zijn veiliger: gedaan met diefstal of verlies!

Om uw huishoudhulp te vergoeden voor de geleverde prestaties, overhandigt u één papieren of elektronische dienstencheque per volledig gewerkt uur.

U kan per kalenderjaar 500 dienstencheques bestellen waarvan de eerste 400 aan €9 euro en de overige 100 aan €10. Er zijn echter een aantal situaties waarin de aankooplimiet per kalenderjaar verschilt, hier vindt u een overzicht.

Dienstencheques zijn fiscaal aftrekbaar. Het fiscaal voordeel wordt toegekend op basis van uw hoofdverblijfplaats op 1 januari volgend op het jaar van de aankoop van de dienstencheques.

Sinds 2021 (inkomstenjaar 2020) wordt een belastingvermindering toegekend van 20 procent op maximaal 1520 euro aangekochte dienstencheques per persoon.

Gehuwde of wettelijk samenwonende partners hebben allebei recht op deze belastingvermindering.

Jaarlijks rond 1 maart ontvangt u van Sodexo een fiscaal attest dat u bij uw belastingaangifte moet voegen om van het fiscaal voordeel te genieten.

Naast papieren dienstencheques bestaan er ook elektronische dienstencheques. Het bestelproces voor beide formaten is hetzelfde. De elektronische dienstencheque is na bestelling sneller beschikbaar en eenvoudig in gebruik. Hieronder vindt u een kort overzicht van de belangrijkste verschillen tussen beide formaten dienstencheques:Dienstencheques by Sodexo

Een nieuwe applicatie voor het eenvoudig beheren van uw elektronische dienstencheques via uw smartphone.
  • Uw saldo raadplegen en uw dienstencheques beheren
  • De historiek van de prestaties van uw poetshulp bekijken
  • Een prestatie bevestigen of betwisten
  • Jaarlijkse quota dienstencheques raadplegen & het aantal waar u not recht op hebt

JobTracker by sodexo

De huishoudhulp kan via haar smartphone gemakkelijk de prestaties voor elke klant ingeven & beheren